Ko se država vmešava v trg s stanovanji

Franc Kangler je obsojen na sedem mesecev zapora. Gre za sporno dodelitev 118 kvadratnih metrov velikega službenega stanovanja Ježoviti (zanj je plačevala zgolj slabih 400 evrov najemnine), ki ga je prejela kot članica sveta invalidov, posvetovalnega telesa župana, kamor pa je bila imenovana šele dan po objavi razpisa za dodelitev treh stanovanj. Kasneje se je celo izkazalo, da je Društvo invalidov Maribor sploh ni predlagalo za imenovanje, saj je bil dopis društva domnevno ponarejen.

Kar se država oziroma občina ukvarja z gradnjo stanovanj, vzdrževanjem in odddajanjem stanovanj, neminovno prihaja do motenj na trgu in do korupcije. Pod krinko dobrodelnosti in sociale nastane celo mafija, ki naredi državi in občanom veliko večjo škodo kot bi jo normalno razvit trg na katerem bi lahko ljudje za spodoben denar najeli ali kupili stanovanje.

Stanovanjski sklad Maribora ima v lasti nekaj sto stanovanj, ki jih oddaja neprofitno socialno ogroženim, ki težko poravnavajo stroške. Sedaj se bližajo deložacije, nekatera stanovanja investitorjev pa ostajajo neprodana.

Republiški stanovanjski sklad pa je lani odkupil kakih 100 stanovanj za 11 milijonov €, da bi premaknil trg nepremičnin in da bi znižal cene nepremičnin. Kako bi lahko nakup tako velike količine stanovanj znižal ceno pa zdravi razum ne more dojeti.

Advertisements