Ukinimo ministrstvo za gospodarstvo

Kot je navedeno v proračunu RS za leto 2013 , ministrstvo porabi 455 milijonov evrov na leto. Denar porabi v različne namene od koordinacije in podpornih dejavnosti, do direktnih subvencij in ukrepov za pospeševanje gospodarstva. Postavlja se vprašanje, kako država ve, kam je treba vložiti pol milijarde evrov na leto.
Država tega seveda ne more vedeti. Parametrov na trgu je preveč, da bi jih lahko analizirali, enačbe pa imajo preveč rešitev, da bi jih lahko država uspešno implementirala. Še več, država s svojim vmešavanjem v gospodarstvo povzroči več škode kot koristi. V Sloveniji v realnem sektorju trenutno dela kakih 500.000 ljudi, ki si brez subvencij in še pod jarmom davkov sami služijo denar. Če bi njim pustili teh pol milijarde evrov na leto, bi bil to najboljši ukrep za vzpodbujanje gospodarstva.
Drugi problem državnnega planskega gospodarstva je korupcija, ker vsi birokrati na ministrstvu, ki odločajo o tem kam bo šel denar, so idealni kandidati za podkupnine, saj delijo denar, ki ni njihov, gospodarski lobiji pa znajo nagraditi naklonjenost njihovim projektom.
In ne nazadnje, na ministrstvu za gospodarstvo je zaposlenih 500 ljudi, ki so trenutno na plečih davkoplačevalcev. Ne rečem, da bi odpuščeni iz kulturnega ministrstva imeli težave pri služenju svojega denarja na trgu, ampak ti specialisti iz ministrtva za gospodarstvo bi s svojim znanjem o gospodarstvu gotovo “trgali”, če bi dobili priložnost na terenu.

Advertisements

Komentirajte:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s