Manifest

gibanje Svoboda in Odgovornost
MANIFEST

Ustanovimo libertarno politično stranko Svoboda in Odgovornost. Zavzemajmo se za klasični liberalizem – libertarstvo, parlamentarno demokracijo, svoboden trg in pravno državo. Politična levica zatira posameznika v imenu kolektivizma, družbene odgovornosti, planeta, razreda in podobno. Desnica v imenu, boga, države, tradicije ali domovine. Oba totalitarna sistema si samo nasprotujeta v izgovorih za to, da država zatira posameznika. Libertarianizem brani svobodo posameznika.

Ni svobode brez odgovornosti in ni odgovornosti brez svobode. Vsi ljudje smo svobodni, vendar hkrati odgovorni za svoje življenje in dejanja. Odgovorni pa smo tudi za širšo družbo in skupnost, zato se moramo tudi politično aktivirati. Nikdar v zgodovini ni toliko ljudi premoglo toliko znanja in informacij kot danes. Nikdar v zgodovini ni bilo tako lahko povedati svoje mnenje, zato pa je tudi odgovornost večja kot kadarkoli.

Napisali smo okvirni politični program, statut in izdelali spletno stran z informacijskim sistemom in bazo podatkov. Na spletni strani se bodo uporabniki lahko registrirali in kot anonimni udeleženci komentirali aktualne novice in pereča družbena vprašanja. Medsebojno si bodo ocenjevali tehtnost in kvaliteto komentarjev in stališč. Iz števila prejetih oznak priljubljenosti in števila prejetih pohval za komentarje bo računalniški program sestavljal lestvice najboljših avtorjev.

Uvajamo neposredno elektronsko demokracijo. Ob vseh volitvah bomo najbolje uvrščene pisce prosili, da jih stranka kandidira na volitvah.

Slovenija ima 212 občin in 3323 občinskih svetnikov – za vsako svetniško mesto bo naš sistem ponudil in udeleženci bodo izbrali kandidata za volitve.

Slovenija ima 212 občin – izbrali in ponudili bodo 212 kandidatov za župane.

Slovenija ima 8 volilnih enot, v katerih je 88 volilnih okrajev. V vsakem okraju bodo udeleženci izbrali in ponudili kandidata za poslanca. Ponudili bomo 88 kandidatov za poslance državnega zbora.

Čeprav stranka ne more kot kandidata predlagati poslancev narodnih skupnosti Madžarov in Italijanov pa vseeno vabi in vzpodbuja k udeležbi v razpravi predstavnike vseh etničnih skupnosti, še posebej pa predstavnike Italijanov in Madžarov.

Obstaja mnogo pomanjkljivosti takšne internetne neposredne demokracije. Nikdar ne bodo vsi ljudje brali spletnih razprav. Nikdar ne bodo nagrajevane in hvaljene samo dobre ideje. Nikdar ne bodo čisto utišane nestrpne in slabe ideje. Lestvice bodo včasih krivične in nerealne. Nikdar ne bodo vsi najboljši sprejeli vabila za kandidaturo. Ni nujno, da bodo najboljši pisci tudi dobri kandidati za volitve. Ni nujno, da bodo dobri kandidati tudi izvoljeni. Sploh ni nujno, da bodo tako izvoljeni kandidati nato tudi dobri in uspešni politiki. Vendar nam tak sistem vsaj nudi svobodo in priložnost, da se vsi oglasimo in tudi odgovornost, da vsi sodelujemo pri iskanju rešitev.

Vabimo vse, ki se strinjajo s temeljnim principom, da se nam pridružijo kot opazovalci, komentatorji, člani stranke ali celo kandidati. Prav tako pa k razpravi vabimo tudi vse, ki se z nami ne strinjajo, saj ravno različne ideje in možnosti prispevajo k uspehu celotne družbe.

Simpatizerje pozivamo, da na forumih, blogih ali e-pošti, kjer smatrajo za primerno, objavijo naslednje obvestilo:

Trudimo se ustanoviti libertarno politično stranko. Stranka zagovarja klasični liberalizem, parlamentarno demokracijo in tržno gospodarstvo. Če imaš stališče, mnenje, kritiko ali komentar si dobrodošel na http://www.gsio.si.

Maj 2013

Advertisements

Komentirajte:

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s